top of page

Ölümcül Yumurtalar | Hypatia - İki Kitap Storytel İncelemesi

  • Yazarın fotoğrafı: Madam Kırmızı
    Madam Kırmızı
  • 25 Kas 2020
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 21 Nis 2021


  • Genel Bakış

İlk Yayınlanma Tarihi: 1925

Yazarı: Mihail Bulgakov

Çeviren: Ferda Yaraş

Yayınevi: Dedalus Kitap

Süre: 3 sa 5 dk

Seslendiren: Tolga Korkut

Tür: Bilim Kurgu, Spekülatif Kurgu


  • Arka Kapak

Ölümcül Yumurtalar Mihail Afanasyeviç Bulgakov 1917 Rus Sosyalist Devrimini izleyen çalkantılı yıllarda, parlak ve eksantrik zoolog Persikov canlı organizmaların boyutlarını ve üreme hızını artıracak inanılmaz bir ışın keşfeder. Bu sırada da gizemli bir veba Sovyet Cumhuriyetlerinde tüm tavukların ölümüne neden olmaktadır. Hükümet kanatlı hayvan sektörünü yeniden canlandırabilmek için Persikov’un bu denenmemiş buluşunu kamulaştırır; ama korkunç bir karışıklık hızla tüm dünyayı tehdit edebilecek bir felakete yol açacaktır… Kahramanımız Persikov ile Lenin arasında karakteristik benzerliklerin, Stalin’in Bulgakov’u feci bir yalnızlığa itmesinde büyük rolü olduğunu da düşünürsek; “Usta İle Margarita” ve “Köpek Kalbi”nin yazarı tarafından H.G. Wells'in meşhur romanı “The Food of the Gods and How It Came to Earth”den ilham alarak kaleme alınan Ölümcül Yumurtalar, Sovyet Devrimi üzerine parlak bir hiciv, dokunaklı bir roman (Storytel).


Kitaptan Alıntı:

"Kimseye iyi veya kötü demekte acele etmiyorum.

Çünkü insanlar beni her zaman şaşırtmayı başarmışlardır."



  • Madam Kırmızı Diyor ki;

Kitapta ana karakterinin başına gelen komik durumlara hem güldüm hem de hayrete düştüm. Sovyet'e karşı bir eleştiri olsa da kanımca çoğu insanların yaptığı bir hatayı gözler önüne sunuyor. Ortaya atılan bilgiye karşı algıda seçicilik ile yaklaşıp sadece tek boyuttan yarar sağlamaya çalışmanın sonuçları düşünülenin aksine hoş olmayabilir. Bilginin doğruluğu, her açıdan değerlendirip ölçülmesi gerekir. Açıkçası kitap da bizlere oluşabilecek olumsuz bir örneğini anlatıyor. Sadece sonlara doğru olayların vahşileşmesini beklemiyordum. Kendi adıma tahmin edilemez olaylar silsilesi olarak ilerledi ve bitti. Son olarak seslendirmesi ise çok güzeldi. Her karaktere değişik tonlama yapabilmesiyle kimin konuştuğunu isim söylenmeden rahatlıkla anlayabiliyorum.







  • Genel Bakış

İlk Yayınlanma Tarihi: 2020

Yazarı: Hypatia

Çeviren: Yılmaz Şener

Yayınevi: Destek Yayınları

Süre: 1 sa 18 dk

Seslendiren: Zeyno Burcu Temel

Tür: Kurgu Dışı


  • Arka Kapak

“Hayat, kişinin kendi güçlerini keşfetmesidir. Daha ötelere yolculuk ettikçe daha fazla gerçeği idrak ederiz.”

Yaşadığı karanlık çağa bir güneş gibi doğmuştu Hypatia.

Düşüncenin ve aklın cinsiyeti olmadığını tüm dünyaya ispatlarcasına; zekâsı, kişiliği ve düşünceleriyle tarihe yön verdi. Bütün engellere ve baskılara rağmen bir kadının tek başına bile dünyayı değiştirebileceğini gösterdi herkese.

Yobazlar tarafından vücudu midye kabuklarıyla lime lime edilerek öldürülen Hypatia, yanlış da olsa düşünmenin hiçbir şey düşünmemekten daha iyi olduğunu, herkesin bu anlamda kendine ait bir alanı bulunduğunu, düşünebilme yetisine sahip her insana aynı zamanda sorumluluklar düştüğünü söylemekten çekinmemiştir (Destek Yayınları).



Kitaptan Alıntı:

"Hepimiz kardeşiz, sözü her ne kadar kabul ediliyormuş gibi görünse de güç odakları tarafından hiçbir zaman istenmemiştir.

Çünkü, insanların bir araya gelerek kendi sorunlarını kendilerinin çözebildiği bir toplumda, liderlere de ihtiyaç kalmazdı."



  • Madam Kırmızı Diyor ki;

Yorumlarda fazlaca gözüme çarpan "Çoğu Hypatia'ya övgüler, geriye kalanı birkaç bilgi kırıntısı" diye olumsuz eleştiriler vardı. Evet, kitapta Hypatia güzelliğiyle olsun, bilgeliğiyle olsun övülmüş ama zaten kitap da kadını anlatan bir kitaptı. Geriye kalan kısımlarında ise onun sözleri, başına gelen olaylar, fikirlerinin kısa bir özetiydi. Zaten kitap normalde 96 sayfa, bu kadarcık sayfayla Hypatia'yı anlayamazsınız. Daha fazla kaynaklara başvurmanız gerekir. İşte bu yüzden İlk Bilim Kadını olan Hypatia'yı tanımak isteyenler için başlangıç adına ideal bir kitap.



Bol kitaplı günler dilerim!

Comments


  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • DeviantArt - Gri Çember
imzaaaa.png
bottom of page