Sis ve Gece | Su Adamı - İki Kitap Storytel İncelemesi
- Madam Kırmızı
- 3 Kas 2020
- 2 dakikada okunur

Genel Bakış
İlk Yayınlanma Tarihi: 1996
Yazarı: Ahmet Ümit
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Süre: 9s 10dk
Seslendiren: Tolga Korkut
Tür: Polisiye
Arka Kapak
Aniden kaybolan genç bir kız: Mine... Âşık olduğu kızı arayan bir MÎT görevlisi: Sedat. Yasak bir aşk. İstihbarat örgütünün içindeki entrikalar. Askerlerle, sivillerin çatışması... Günümüz İstanbul'undan renkli insan portreleri. Karanlık sokaklarda soluk soluğa bir koşuşturma. Örgüt evlerine düzenlenen baskınlar, yargısız infazlar, kayıtlara geçmemiş ölümler. Kayıtlara geçmemiş ölümlerin parçaladığı yaşamlar... Türkiye'nin yakın geçmişine insani bir bakış...(YKY)
Madam Kırmızı Diyor ki;
Eylül ayında #kankirmizipolisiye okuma grubumuz ile Sis ve Gece'yi okuduk. Bu kitabın filmi (2007) bile yapılmış ama kitabı okuyor olsaydım, inanın bitirmekte epey zorlanırdım. İyi ki storytel üzerinden dinlemişim, seslendirmenin de büyük etkisiyle çabucak geçip gitti zaman. Ama Ahmet Ümit ile tanıştığım ilk kitabın böyle olması bende ciddi bir önyargı oluşturdu. Diğer kitaplarını okumaya cesaretim ne zaman gelir bilemiyorum.
Gelelim kitap ile olan sorunlarıma. Öncelikle polisiye okuyorum havasını bir iki olay dışında pek alamadım. Kitap tamamıyla evli insanların yasak aşk hikayeleriyle doluydu. Yazar bunlar üzerinde o kadar gereksiz ayrıntıya giriyor ve baş karakter, aşık olduğu kızı o kadar çok dile getiriyor ki kayıp olan kızı bir türlü bana merak ettiremedi, üstüne sinir etti. Ayrıca benim için iyi bir polisiye iyi ve kurnazca tasarlanmış bir bilmece gibi olmalıdır. Aksi halde tesadüfler dizisinden öte geçemez. Bu tesadüfler yalnızca gerçek hayatımızda ilginç oluyor. İnsan eliyle kurgulanmış bir yapımda bizi şaşırtacak şeyler değildir yani.
Anlayacağınız ne karakteri sevebildim ne kurgu beni şaşırttı ne de sonu tatmin ediciydi.

Genel Bakış
İlk Yayınlanma Tarihi: 1928
Kitabın Orjinal Adı: Chelovek-Amfibiya
Yazarı: Aleksandr Romanovic Belyaev
Yayınevi: İthaki
Süre: 5 s 55 dk
Çevirmen: Hazal Yalın
Seslendiren: Barış Özcan
Tür: Bilim Kurgu
Arka Kapak
Türkçeye daha önce Profesör Dowell’in Başı ve Ket Yıldızı kitapları çevrilen ünlü Rus bilimkurgucu Aleksandr Belyaev’in başyapıtı Su Adamı, İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri dizisinin 21. kitabı olarak ilk kez Türkçede.
Tarihte bilimkurgu yazarak geçimini sağlayan ilk yazar olan Belyaev, aynı zamanda “Sovyetlerin Jules Verne’i” olarak da nitelendiriliyor(İthaki).
Madam Kırmızı Diyor ki;
Barış Özcan ikinci kitabı seslendirdi diye epey heyecanlanmıştım ama en azından benim kafamdaki bilim kurgu anlayışına pek yaklaşan kitap olamadı. Yazarın betimlemelerini beni olaylardan koparacak kadar ayrıntılı buldum. Normalde betimlemelere(manzara, ruh hali, düşünce, karakteristik vs.) bayılırım ama tek bir çeşidi(manzara) üzerinden gidilmesi ve aşırıya kaçılması sonucunda okuyucu "Heh, neler oluyordu burada?" diye şaşkın bir şekilde kalakalıyor.
Ayrıca kurguya genel anlamda baktığımda sanki birçok hikaye parçaların birleşimiyle oluşmuş ama tam kaynaşamamış gibi duruyor. Kitap en çok ve son olarak değindiği ayrı dünyaların insanları olup Romeo ve Juliet gibi kavuşamayanların hikayesine dönüşüyor.
Bol Kitaplı Günler Dilerim!
Comentarios