Sonsuzluğun Sonu - Bir Kitap İncelemesi
- Madam Kırmızı
- 5 Oca 2020
- 2 dakikada okunur

Genel Bakış
İlk Yayınlanma Tarihi: 1955
Yayınevi: Monokl
Yazar: Isaac Asimov
Çevirmen: Yosun Erdemli, Alperen Keleş
Tür: Roman, Bilim Kurgu, Zamanda Yolculuk Kurgusu
Orjinal Adı: The End of Eternity
Sayfa Sayısı: 239
Arka Kapak
"Sonsuzluğun Sonu" bir bilim kurgu dehasının kaleminden, her sayfasında heyecanlandıran, şaşırtıcı dönüşlerle okuyucunun nefesini kesen unutulmaz bir klasik. Zamana, Sonsuzluğa ve Gerçekliğine ilişkin sarsıcı bir arayış: Sonsuzluğun sınırlarında, zamanın kıyılarında bir aşk ve kurtuluş öyküsü. Bilim kurgunun kurucusu sayılan Asimov aşılamamış kavrayışı ve kurgularıyla dünya edebiyatını ve bilimini büyülemeye devam ediyor. Sonsuzluğun Sonu, aşkın zamanlar aşan gücünün öyküsü. (Tanıtım Bülteninden)
Madam Kırmızı Diyor ki;
Merhaba Sevgili Okuyucu, yeni yılın ilk incelemesi gördüğünüz üzere bir kitap oldu. Hem de ne kitap ama... Bildiğiniz gibi #galaksiokudukçagüzel bilim kurgu okuma grubumuzla beraber geçtiğimiz Aralık ayın kitabı Asimov'un Sonsuzluğun Sonu adlı kitabını bitirdik. Bu kitabın listemize eklenmiş olmasından gurur duydum. Niye mi? Kitap tam anlamıyla bir efsaneydi.
Bu kitabı okurken ilk bilim kurgu kitabımızda yaşadığım zorluğun zerresini dahi yaşamadım. Yine yeni bir dünya anlayışının bize aktarılması yaşıyoruz, ama bu hiçbir şekilde kitabın akıcılığını bozmuyor. Ayrıca 100. sayfadan sonra kitap o kadar tahmin edilemez ilerliyor ki okurken ister istemez heyecandan hop oturup hop kalkıyorsunuz.
Yazarın bir bilim insanı olmasından mıdır, bilmem ama kurgu içinde herhangi bir mantık hatası veya akıllarda soru işareti bırakmıyor. Hatta kitabın isminin nereden geldiğini bile anlıyorsunuz. Son satıra kadar bütün parçalar birbiriyle tamamlanıp ortaya okuyucunun kurguya ilişkin şaşkınlık tablosu çıkıyor. Kitap bittiğinde cidden kendimi çok garip hissetmiştim.
Ayrıca eskiden yazılmış eserlerde genelde kadın karakterleri... nasıl desem? Cinsel obje gibi kullanıldığı veya kadınları ufaktan aşağılayan tarzda tasvir edildiğini sizler de okumuş ve görmüşsünüzdür. Şahsi görüşüm olarak Asimov'un yazım tarzından rahatsızlık duymadım. Hatta çoğu yazara göre kadın karakterin önemini vurgulaması ve seçim şansı tanıması benim daha çok hoşuma gitti. Bunun fazlasını spoiler kısmında değineceğim.
Kısacası bilim kurgu türüne havalı bir giriş yapmak istiyorsanız bu kitap tam size göre.
Kitaptan Alıntı
"İtiraf et!"
"Bütün çıkardığın bu sonuçlara rağmen emin değil misin? İtiraf etmişim, etmemişim ne fark eder?"
Harlan vahşiliğin zirvesine çıktığını hissetti. "Sen yine de itiraf et ki zerre kadar acı duymama gerek kalmasın."
"Acı mı?"
(son satır yok, spoiler olur yoksa)
Spoiler Zamanı
Noys. Noys! Hiç de küçümsenecek veya örselenecek bir karakter değil. Kişiliğiyle, amacıyla, kurgudaki yeriyle güçlü bir karakter. Yani sırf Harlan'ın aşkından dolayı kurguda bir yer edinmiş değil. Hatta Harlan'a oranla bile daha büyük bir amacı var. İnsanlığın kaderini bir kadının eline bırakmış bir yazara nasıl cinsiyetçisin denebilir ki?
Keyifli Okumalar Okuyucu!
Comments