Beni Ödülle Cezalandırma - Bir Kitap İncelemesi
- Madam Kırmızı
- 16 Şub 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 18 Şub 2020

Genel Bakış
Yayın Tarihi: Eylül 2016
Sayfa Sayısı: 248
Yazar: Özgür Bolat
Yayınevi: Doğan Kitap
Kategori: Sağlık, Çocuk Bakımı ve Gelişimi
Kapak Arkası
Çocuk Eğitiminde Doğru Bildiğimiz Yanlışlar! Acaba ödülle ilgili tüm bildiklerimiz yanlış mı?
• Ödül, neden motivasyonu düşürür?
• Ödülle değerler neden öğretilemez?
• Ödül, yaratıcılığı neden olumsuz etkiler?
• Ödül, yapay sevginin bir göstergesi midir? • Ödülle büyüyen çocukları ne tür tehlikeler bekler?
• Mutlu ve başarılı bir çocuk gerçekte nasıl yetiştirilir? Bunun gibi merak edilen birçok sorunun yanıtını eğitim bilimci Dr. Özgür Bolat, son 70 yılda yapılan bilimsel araştırma ve gerçek vakalarla net bir şekilde ortaya koyuyor. Dr. Özgür Bolat, sadece ödülün görünmeyen gizli zararlarını anlatmıyor; bizlere bir model, pratik çözümler ve uygulamalar öneriyor. Kılavuz niteliğindeki bu kitabı okuduğunuzda mutlu, özgüvenli, sorumluluk sahibi ve başarılı bir çocuk yetiştirmek için önemli bir adım atmış olacak, çocuğunuzla ilişkinizde anlamlı değişiklikler yaşayacaksınız.
DR. ÖZGÜR BOLAT Eğitim Bilimci (Tanıtım Bülteni)
Madam Kırmızı Diyor ki;
Ebeveynlerden ve öğretmenlerden, aslında herkesten şunları oldukça çok duyuyorum. Ne olacak bu çocukların hali? Nereye gidiyor bu gençlik? Aslında tanıştırayım, bu bizim eserimiz ve çocukların ya da gençlerin hiçbir suçu yok. Ebeveyn olarak işe güce o kadar kapıldık ki kendi (anne-baba olarak) ödevlerimizi yapamazken çocuktan ödevlerini yapmasını ister olduk. Ama bu noktaya gelmeden önce "Cidden bir insanın sorumluluğunu üstlenebilecek miyim?" sorusunu kendimize hiç sorduk mu? Çoğunlukla hayır, çünkü çocuk sahibi olmak sözüm ona çok normal bir olay olarak görülüyor. Hayvanlar bile ürerken biz niye çoğalmayalım değil mi? Ama eğer bilinç sahibi olduğumuzu düşünüyorsanız, hayvanların içgüdüsünden bir tık fazlasını düşünebilmemiz gerekmez mi? Mesela kitapta geçen "bir aile kendisinde olmayan bir değeri ya da kendisinin sergilemediği bir davranışı çocuğuna veremez." bu cümleyi okurken o kadar haklı buluyorum ki. İş güç diye bahaneler üretip anne-baba olmanın getirdiği sorumluluklarından kaçarken çocuk/gençten nasıl sorumlu birey olmasını arzulayabiliriz ki?
Keşke tüm yetişkinler bu kitabı okuyup özümseyebilse.
Kitaptan Alıntı
“Çocukları, kontrol edilmesi gereken küçük insanlar değil, güvenilmesi gereken iç dünyası geniş bireyler olarak görmeliyiz. Sahip olmak istediğimiz değil, sahip olduğumuz çocuklar yetiştirmeliyiz.”
Keyifli Okumalar Okuyucu!
Comments