Adem ve Havva'nın Güncesi - Bir Kitap İncelemesi
- Madam Kırmızı
- 23 Kas 2020
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 21 Nis 2021


Arka Kapak
"Mark Twain bütün Amerikan edebiyatının gerçek kurucusudur."
-EUGENE O'NEILL
Bugün daha çok Tom Sawyer’ın Maceraları ve Huckleberry Finn’in Maceraları ile anılan Mark Twain, yazarlık hayatı boyunca Âdem ile Havva’nın ve onların soyundan gelen ilk büyük ailenin öykülerine özel bir ilgi gösterdi ve sık sık bu konuya döndü. Bu kitapta, Âdem ile Havva’nın Güncesi’nin yanı sıra, yazarın iğneli üslubunu yansıtan, Cennetteki O Gün, Dünyadan Mektuplar, Âdem Ailesinin Belgeleri başlıklı metinleri de bulacaksınız (İthaki).
Kitaptan Alıntı:
"Her ne kadar hayvan insanın altında olsa da aslında her zaman kirli ve suçlu olan insan, temiz ve masum olan ise hayvan."
...
"İnsanın insana yaptıkları sebebiyle
Binlerce ağıt yükseliyor!"
Madam Kırmızı Diyor ki;
Hem komik hem de satır satır altı çizilesi afilli cümleler barındıran güzel bir kitaptı. Zaten Twain'in mizacı ve fikirleriyle yakın geçmişte (çocukken okuduğum Tom Sawyer'ı saymazsak) Lanetlenmiş İnsan Irkı İçin Bir Rehber, Bir Köpeğin Hikayesi eserleri sayesinde tanışmıştım ve kendime oldukça yakın bulmuştum. Düşündüğüm şeylerin güzelce anlatabilen yazarları okumak bana ayrı zevk veriyor.
Kitabın içinde Adem'in Havva'ya, Havva'nın da Adem'e olan bakış açısı epey komik bir dille yansıtılmış. Hele Adem'in dünyaya gelen bebeklerle olan imtihani çok güldüğüm yerlerden biriydi. Israrla bebeği değişik bir tür hayvan sanması ama insan olduğu fikrine hiç yanaşmaması oldukça eğlenceliydi. Keşke bu olayların bir de Havva'nın gözünden bu denli ayrıntılı verilseydi. Hiç kuşkusuz en büyük olaylar onda olurdu.
Adem'in, Havva'nın güncesi, Şeytan'ın mektupları kitabın en güzel kısımlarıydı. Sonlara doğru farklı hikayeler işin içine girince biraz kafa karışıklığı yaratıyor. Bunun dışında hiçbir olumsuz yanı olmayıp gerçekleri en çarpıcı şekilde önünüze seren bir kitaptı.
Bol kitaplı günler dilerim!
Comments