top of page

Mars Yıllıkları - Bir Kitap İncelemesi

  • Yazarın fotoğrafı: Madam Kırmızı
    Madam Kırmızı
  • 7 Haz 2020
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 29 Tem 2020


  • Genel Bakış

İlk Yayınlanma Tarihi: 1950

Yazar: Ray Bradbury

Yayınevi: İthaki

Çevirmen: Barış Emre Alkım

Sayfa Sayısı: 310

Tür: Hikâye, Bilim Kurgu, Fantezi, Kıyamet Sonrası Bilim Kurgusu, Korku Kurgu


  • Arka Kapak

“Bradbury’nin öyküleri ve romanları, edebiyatımızın en nadide parçalarından. Ona sahip olduğumuz için şanslıyız.”

–Kim Stanley Robinson

“Bradbury’nin öyküleri öylesine içinize işliyor ki bir daha unutamıyorsunuz.”

–Margaret Atwood




Ulusal Kitap Ödülü

Pulitzer Onur Ödülü

Ulusal Sanat Madalyası

“BİZ DÜNYALILAR, BÜYÜK VE GÜZEL ŞEYLERİ YIKMAK KONUSUNDA HÜNERLİYİZDİR.”

Ray Bradbury sadece bilim kurgunun değil fantastik edebiyatın ve korkunun da yirminci yüzyıldaki ustalarından biri. Bilim kurgunun “iyi edebiyat” da olabileceğini kanıtlayan belki de ilk yazar. 1950’de yayımlanan Mars Yıllıkları ise insana dair yazılmış en naif ve en karanlık eserlerden biri.

İnsanlık atom savaşlarının gölgesindeki sorunlarla boğuşan Dünya’yı terk etmek için Mars’ta koloni kurmaya karar verir. İlk roketler umut dolu kızıl gezegene iniş yaptıklarında yolcular hiç beklemedikleri sorunlarla karşı karşıya kalır. Mars’ta yalnız değillerdir.

Marslılar şekil değiştiren, zihin okuyan, belirli bir gelişmişlik seviyesine erişmiş canlılardır ve gezegene gelen bu istenmeyen ziyaretçiler için orada yeni bir hayat kurmak hiç kolay olmayacaktır. Bradbury’nin yer yer ürkütücü yer yer dramatik anlatımı da burada sahne alır. Irkçılık ve hümanizm gibi fikirler Mars’ta kendine yer bulur. Yazar, âdeta tarihle ve insanlıkla yüzleşir.

Bilim kurgu edebiyatının en önemli eserlerinden olan Mars Yıllıkları, okura insanlığın nihai düşmandan nereye giderse gitsin kurtulamayacağını sert ve vurucu bir biçimde anlatıyor: Kendisinden.

Jorge Luis Borges’in önsözüyle...(İthaki)



  • Kitaptan Alıntı

"Bir ağacın yapabileceği çok şey vardı: renk sağlar, gölge verir, meyve döker, bir çocuğun oyun sahası olur, tırmanıp asılabileceğiniz koca bir evrenin gökyüzüdür, besin ve zevkin mimarisidir; işte buydu ağaç. Ama en çok da buz gibi havayı ciğerler için damıtır, bembeyaz yatağınızda yatarken kibar bir hışırtıyla uyumanız için ninni söyler."

...

"Biz Dünyalılar, büyük ve güzel şeyleri yıkmak konusunda hünerliyiz."

...

"Tüm dünya kendisini haklı görürken, aslında tek bir adamın haklı olması mümkün mü?"




  • Madam Kırmızı Diyor ki;

Merhaba sevgili Okuyucu! #GalaksiOkudukçaGüzel okuma grubu ile Mayıs ayı kitabımız ile karşınızdayım. Listemizdeki bu kitabı okumak istememdeki neden kitaptaki karanlık atmosferin beni çekmesiydi. "Bu pembiş kitaptan ne gibi zarar gelebilir?" demeyin. Kendisi pamuk şekeri gibi görünse de aslında epey ürkütücü hikayeleri de barındırıyor. Benim açımdan tek üzücü tarafı bu hikayelerin az olmasıydı. Sanırım daha çok karanlık şeyler bekledim. Ama beklentimi kenara bırakırsak diğer hikayeler bazen komik, bazen absürd ve bazen de düşündürücüydü. Ayrıca Edgar Allan Poe göndermeleri yapan bir hikaye var ki yazarın Poe'yi idolü olarak belirlediğini hissediyorsunuz. Eh bu da benim bir an önce Poe okumaları yapmama neden oluyor.

Sözümona Mars'a yapılan ziyaretleri ve olayları konu alan hikayeleri 1950'de yazıldığına dikkat çekmek isterim. O dönemde Mars'ta hayat(canlı) olabileceğine ilişkin düşüncelerden filizlenmiş bir kitap. Bunu göz önünde bulundurup şimdiki halimizi düşünüyorum. Bilim resmen hayal gücümüzün katili gibi. Ama siz yine de ne hayali ne de bilimi bırakın <3


Bol Kitaplı Günler!
 
 
 

Comments


  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • DeviantArt - Gri Çember
imzaaaa.png
bottom of page